Vi älskar att baka och använder gärna gamla husmorsrecept från 30-talet som gempfer och pralinétårtor. Under 30-talet var det vanligt att man bakade mycket hemma och att man hade sina egna recept, ofta nedskrivna i en kokbok eller receptbok. Ett av de mer populära recepten var Gempfer, en mandelkaka med hallonsylt som var både enkel och god att baka. Gempfer, mandelkaka med hallonsylt och pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde är alla gamla husmorsrecept från 30-talet som fortfarande är lika omtyckta idag. Dessa klassiska bakverk bjuder på en ljuvlig smakkombination som aldrig går ur tiden.
Gempfer är en kaka med rötter i det tyska köket. Kakan är en mjuk mandelkaka med en härlig smak av mandelmassa och vanilj. Namnet Gempfer kommer från den tyska staden Gemünden am Main och har funnits sedan 1800-talet. Idag är kakan ett klassiskt inslag på fikabordet och är lika omtyckt idag som då.
Mandelkaka med hallonsylt är en annan klassiker som är ljuvligt god. Den saftiga mandelkakan fylls med en syrlig hallonsylt som ger en perfekt balans mellan sött och syrligt. Mandelkakan går bra att baka både som en rund kaka och som en långpannekaka som passar bra till kalas eller fikabröd.
Pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde är en riktig favorit för den som gillar choklad och nötter. Mandelbottnen bryter av mot den söta pralinéfyllningen och den krämiga chokladgrädden. Tårtan är perfekt att servera som efterrätt på festen eller till kaffet.
Att baka dessa klassiska bakverk är enkelt och kräver inga avancerade tekniker eller specialingredienser. De flesta ingredienser finns redan i köket och recepten är lättförståeliga. Genom att baka efter gamla husmorsrecept kan man bjuda på klassiska bakverk med rötter i svensk matkultur.
Det finns många fördelar med att baka hemma istället för att köpa färdigbakat. Förutom att det blir billigare och man kan anpassa smaken efter egna preferenser, så är det även ett roligt och avkopplande sätt att spendera tid på. Dessutom kan man bjuda på något som verkligen imponerar och överraskar gästerna.
Sammanfattningsvis är Gempfer, mandelkaka med hallonsylt och pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde tre klassiska bakverk från 30-talet som är lika omtyckta idag som då. Genom att baka dessa bakverk kan man bjuda på klassiska smaker och uppleva en del av svensk matkultur.
För att göra Gempfer behöver du följande ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 1 dl hallonsylt
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
- Tillsätt vaniljsocker, mandelmjöl och bakpulver och blanda väl.
- Tillsätt mjölken och rör om till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad form (ca 20-22 cm i diameter).
- Klicka ut hallonsylten på smeten och dra med en gaffel så att sylten blandas in i smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt kakan svalna innan du serverar den.
En annan populär tårta från 30-talet var pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde. Den här tårtan var lite mer avancerad att baka, men resultatet var väl värt besväret.
För att göra pralinétårtan behöver du följande ingredienser:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 100 g mandelmassa
- 100 g riven choklad
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g hackad mandel
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
- Tillsätt mjölken och blanda väl.
- Riv mandelmassan och rör ner i smeten tillsammans med den rivna chokladen.
- Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter).
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt bottnen svalna och skär den sedan i tre delar.
- Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
- Bred grädden mellan bottnarna och på toppen av tårtan.
- Strö över den hackade mandeln.
Gamla husmorsrecept som Gempfer och pralinétårta kan vara roliga att testa att baka idag.